Resepi Cendawan Singan Ala Kelantan


Bahan Bahan
Cendawan 500 g
1 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 cawan air

sedikit garam dan perasa

Cara Cara
Lengkuas di ketuk ketuk
cendawan di carik carik kecik kecil
bawang merah dan bawang putih di mayang halus
Panaskan air bila air mendidih masukkan bawang merah bawang putih
dan lengkuas, bila air mendidih masukan cendawan tadi.
masukkan sedikit garam sedikit serbuk perasa jika suka.
biarkan mendidih selaman 3 minit lagi.
angkat dan hidangkan, memang sedap kuah nya terasa manis manis
(jika suka anda boleh tambah pucuk cekur manis,pucuk midin,bebola ikan dan Tauhu kering)
memang sedap di hidangkan dengan ikan kering goreng sambal belacan dan ulam ulaman
selamat mencuba.