Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri Dan Nenas


Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri Dan Nenas adalah antara hidangan yang cukup lazat. Cubalah Resipi Masakan ini..

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit
35 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-6 orang

Bahan-bahan:
1 ekor ikan tenggiri

1/2 biji nenas madu yang masak ranum
1 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom
Garam dan gula secukup rasa

Bahan dikisar:
8 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 cm hirisan lengkuas
1/2 cm hirisan halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan
1/2 camca teh lada hitam biji

Cara menyediakan:
1. Ikan disiang, cuci bersih dengan perahan jus lemon dan garam, toskan. Nenas dibelah, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
2. Dalam periuk, panaskan kurang lebih 1/4 cawan minyak dan tumis bahan tumbuk halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
3. Kemudian masukkan nenas dan kacau goreng hingga nenas sedikit lembut. Tuang air (kurang lebih 700ml) atau mengikut keperluan. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan dan bila mendidih, yuang jus asam jawa dan garam dan sedikit gula. Masak 2 - 3 minit hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi hangat.