TOMYAM PUTIH


Bahan-bahan,
Daging ayam - dipotong kecil@ potong tomyam (agak2 makan utk satu keluarga kecil)
4 ulas bawang putih - ditumbuk@ dicincang halus
4 biji bawan besar - dipotong bulat
1 inci lengkuas - diketuk
5 batang serai - diketuk
7@8 helai daun limau purut

2 sudu besar sos ikan
Air limau kastur/limau nipis
3/4 cawan santan@susu cair
Cili padi
Garam
Kobis bunga
Lobak
1 liter air

Cara-cara,
tumis bawang putih yang telah ditumbuk
Masukkan serai
Kemudian masukkan air biar sampai mendidih baru masukkan daging ayam
Masukkan daun limau purut
Masukkan sos ikan
Masukkan 3/4 cawan santan - dikacau selalu
Masukkan garam
Apabila daging sudah betul2 masak baru masukkan sayur (kobis bunga + lobak)
Agak2 tomyam ni dah masak matikan api
Barulah bubuh air perahan limau
** tujuan masukkan air limau ni lambat supaya masam tomyam tetap segar.