Resepi ikan bakar bersatan anda boleh gunkan ikan kembung, ikan pari ikan pari dan jika anda suka anda jugak boleh gunakan ikan paus ataupun ikan pirana Resipi: Ikan Bakar Santan
Penyediaan: 4 orang
Masa: 15 minit
Bahan A:
800gm Ikan siakap - dibersih
1 helai Daun pisang - dibersih
4 sudu makan Minyak masak
Bahan B: di kisar
200ml (1 Kotak) Santan Kelapa
10 biji Cili kering - di rendam dengan air
15gm Belacan - di bakar
2 sudu teh Sos ikan "Thai"
20gm Kunyit segar
20gm Halia
1 sudu teh Sos tiram
2 ulas Bawang putih
4 ulas Bawang kecil
1 tangkai Serai
1 biji Air Limau nipis
30 gm Gula
10 gm Garam
Bahan C: Sos Ikan Bakar
1cawan Air asam jawa
1biji Air limau nipis
2 sdm Kicap manis
10 gm Belacan - dibakar
40gm Bawang kecil - dihiris
20 gm Cili padi - dihiris
40gm Tomato tanpa biji - dihiris
10 gm Daun ketumbar - di hiris
20gm Bunga kantan
50 ml Air masak
20gm Garam
40gm Gula
Hiasan : Daun pisang, ukiran bunga cili merah
dan daun bawang
1. Kisarkan bahan (B) di dalam mesin pengisar makanan hingga menjadi pes yang halus.
2. Panaskan kuali, alaskan dengan daun pisang segar dan tuangkan sedikit minyak untuk memberikan aroma pada ikan bakar.
3. Kelarkan ikan supaya pes perapan ikan dapat meresap dengan baik.
4. Panggang ikan di atas kuali yang telah panas dan lumurkan pes perapan ikan. Tutupkan dengan daun pisang. Masak selama lebih kurang 7 minit, kemudian terbalikkan ikan dan lumurkan lagi dengan pes perapan.
5. Untuk menyediakan sos ikan bakar, campurkan semua bahan-bahan ( C) di dalam mangkuk. Hidangkan ikan bakar bersama sos ikan bakar ketika masih panas.
Selamat Mencuba...
Photo: Resipi: Ikan Bakar Santan
Penyediaan: 4 orang
Masa: 15 minit
Bahan A:
800gm Ikan siakap - dibersih
1 helai Daun pisang - dibersih
4 sudu makan Minyak masak
Bahan B: di kisar
200ml (1 Kotak) Santan Kelapa
10 biji Cili kering - di rendam dengan air
15gm Belacan - di bakar
2 sudu teh Sos ikan "Thai"
20gm Kunyit segar
20gm Halia
1 sudu teh Sos tiram
2 ulas Bawang putih
4 ulas Bawang kecil
1 tangkai Serai
1 biji Air Limau nipis
30 gm Gula
10 gm Garam
Bahan C: Sos Ikan Bakar
1cawan Air asam jawa
1biji Air limau nipis
2 sdm Kicap manis
10 gm Belacan - dibakar
40gm Bawang kecil - dihiris
20 gm Cili padi - dihiris
40gm Tomato tanpa biji - dihiris
10 gm Daun ketumbar - di hiris
20gm Bunga kantan
50 ml Air masak
20gm Garam
40gm Gula
Hiasan : Daun pisang, ukiran bunga cili merah
dan daun bawang
Cara- cara:
1. Kisarkan bahan (B) di dalam mesin pengisar makanan hingga menjadi pes yang halus.
2. Panaskan kuali, alaskan dengan daun pisang segar dan tuangkan sedikit minyak untuk memberikan aroma pada ikan bakar.
3. Kelarkan ikan supaya pes perapan ikan dapat meresap dengan baik.
4. Panggang ikan di atas kuali yang telah panas dan lumurkan pes perapan ikan. Tutupkan dengan daun pisang. Masak selama lebih kurang 7 minit, kemudian terbalikkan ikan dan lumurkan lagi dengan pes perapan.
5. Untuk menyediakan sos ikan bakar, campurkan semua bahan-bahan ( C) di dalam mangkuk. Hidangkan ikan bakar bersama sos ikan bakar ketika masih panas.
Selamat Mencuba...