Sediakan Bahan-bahan
1) 5 ekor ikan kembung
2) 25 tangkai cili kering
3) 15 tangkai cili padi
4) 1 biji bawang besar @ 8 biji bawang merah
5) 5 ulas bawang putih
6) 2 cm halia
7) 2 cm kunyit hidup
8) 2 batang serai
9) Sengenggam udang kering - rendam dan toskan
10) 7 batang bendi
11) secekak daun kesum
12) 2 biji tomato
13) segenggam asam jawa
14) 1 liter air - bergantung pada tahap kepekatan yang diingini
15) garam secukup rasa
16) gula secukup rasa
17) Sekuntun bunga Gantan
Cara memasak
2) Tumis bahan yang telah di blend tadi hingga garing.
3) Masukkan ikan kembung yang telah dipotong dan dibersihkan terlebih dahulu. Kacau seketika
4) Ramas asam jawa dengan semangkuk air hingga menjadi pes. Curah kedalam periuk tadi.
5) Masukan air yang selebihnya, kacau rata.
6) Bila hampir empuk, msaukkan daun kesum dan bendi dan tomato bunga gantang. Kacau lagi.
7) Perasakan dengan garam dan gula. Rasa apa yang kurang dan tambah apa yang patut.